Hvad læser....... ? Valdemar Tellerup
Vores lokale forfatter Valdemar Tellerup har skrevet den populære børnebogserie "Fanget i et spil", hvor bind 6-8 netop er udkommet. Vi spurgte ham, hvilke bøger han selv er glad for.
Af Elte
Hvem er jeg?
Jeg har skrevet bogserien Fanget i et spil, men jeg ser ikke mig selv som forfatter. Jeg er bare en 46-årig som elsker at spille computerspil og har gjort det siden jeg var 6 år.
Da jeg fandt ud af hvor svært det var få børn og unge til at læse, især dem som hellere ville spille computer (og hvem vil ikke hellere det?), så tænkte jeg at det kunne være sjovt at skrive nogle bøger som foregik i de universer de spillede i. På den måde kender de allerede universet inden bogen er startet. Jeg ville ønske der havde været lignende bøger, dengang jeg var barn.
Her er tre bøger som har påvirket mig:
Den første hedder Djævelens Hule. Den er skrevet af Dennis Jürgensen i 1983. Dengang var jeg så ung at jeg ikke kunne læse, men lyttede til den på lydbog (kassettebånd), og det er helt klart én af de bøger som har været til at gøre science fiction til min absolutte favoritgenre.
Kort fortalt handler den om at man i fremtiden har forbudt alle arkademaskiner, da man mente at det skadede børnene (denne bog er skrevet før der rigtig kom konsoller som PlayStation og Nintendo. Dengang var der kun spillehaller hvor der kunne stå hundredvis af arkademaskiner, man kunne spille på … hvis man altså havde mønter at putte i den.)
Nåh, men i denne fremtid har de voksne forbudt arkadehaller/maskiner. Men der er stadig én arkadehal tilbage som børnene holder skjult. Den er ligger under jorden og man kan kun få adgang til den via et kloakdæksel.
En flok børn mødes dernede og spiller, men imens bliver bygningen ovenover revet ned og murbrokkerne spærrer børnenes eneste udvej så de er fanget i arkadehallen. Det i sig selv lyder jo ikke til at være supernervepirrende, men vi er i en tid hvor der ikke findes mobiltelefoner … og der er jo INGEN voksne som ved hvor de. Et andet problem er ventilation systemet som pumper luft til dem, kun er aktivt når der spilles på én bestemt arkademaskine, Djævelens Hule, og de har ikke flere mønter … og ham der spiller på Djævlens Hule lige nu, har kun ét liv tilbage …
Den anden bog er også skrevet af Dennis Jürgensen og udkom i 1992. Den hedder Kadavermarch og som titlen antyder, så er det en zombieroman.
Det som gør denne zombie bog bedre/anderledes end andre zombiefortællinger er, at den for det første foregår i Danmark og for det andet får man en gennemtænkt forklaring på hvorfor der pludselig kommer zombier.
Dennis Jürgensen har en evne til at skrive, så man næsten føler man sidder og ser en film i stedet for at det en bog man læser. Især når han bruger direkte tale. Hvis man har læst andre zombiebøger, så kan denne varmt anbefales. Man skal ikke lade sig afskrække af størrelsen, for når man er gået i gang, er det som at se actionfilm, om man bliver irriteret når den er slut og der ikke er mere at læse. Ellers kan man også lytte til den som lydbog.
Den tredje bog er skrevet af Ernest Cline og udkom på dansk for første gang i 2013. Den hedder Ready Player One – Spillet om OASIS og foregår 20 år ude i en dyster fremtid. Jorden er sådan et lortested at næsten alle mennesker bruger deres vågne tid online i en VR-verden som hedder OASIS.
Bogen starter med at grundlæggeren af OASIS (som også er verdens rigeste mand) dør og han efterlader hele sin formue til den som kan finde ”påskeægget” som han har gemt i OASIS. Dette starter en skattejagt fyldt med popkulturelle referencer til 1980’erne. Bogen er skruet vildt godt sammen og man kan sagtens læse den, selvom man ikke fanger alle referencerne, da selve skattejagten er vildt underholdende.
Når man så har læst bogen, kan man passende se filmen som blev filmatiseret i 2018 af Steven Spielberg. Bogen og filmen er meget forskellige, så jeg vil klart anbefale at læse/lytte bogen før man ser filmen.