Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Sorø Bibliotek Bykontor
Storgade 7
4180 Sorø
Arrangører
Sorø Bibliotek, Aarhus Universitet
Målgruppe
For voksne
For voksne

Livestream: Jordens forhistoriske klimakatastrofer - foredrag i naturvidenskab

01.10.24
Hvad styrede drivhuseffekten før vi mennesker kom til, og hvad kan vi lære af det?

Velkommen til efterårets række af livestreams fra Aarhus Universitet, hvor vi bliver klogere naturvidenskaben. 

Igennem Jordens 4,6 mia. års historie har klimaet ændret sig mange gange. Variationer i drivhuseffekten har spillet en nøglerolle i Jordens klimaforandringer, men hvad styrede drivhuseffekten før vi mennesker kom til, og hvad kan vi lære af det?

Igennem Jordens 4,6 mia. års historie har klimaet ændret sig mange gange – fra ekstreme kuldeperioder hvor Jorden var dækket af is og sne til globale hedebølger med skove og krokodille-lignende dyr i Arktis. Variationer i drivhuseffekten har spillet en nøglerolle hele vejen igennem, men hvad styrede drivhuseffekten før vi mennesker kom til, og hvad kan vi lære af det?

Én af Jordens unikke egenskaber er at dens yderste lag er brudt op i store plader som kan bevæge sig, kaldet pladetektonik. Når de tektoniske plader bevæger sig, kan det resultere i perioder med mange vulkanudbrud som tilfører CO2 til atmosfæren. Ligeledes kan bevægelse i de tektoniske plader også resultere i perioder med meget bjergkædedannelse som fjerner CO2 fra atmosfæren ved at omdanne CO2 til mineraler som bindes i jordlagene. Jordens pladetektonik har altså en tydelig indvirkning på vores klima via dens påvirkning på kulstof, C, et yderst vigtigt grundstof. Kulstof indgår i alle organiske forbindelser og har en helt essentiel rolle for livet på Jorden. Ud over at spille en rolle i biologiske processer på Jordens overflade er kulstof også en vigtig del af de geologiske processer dybt nede i jorden hvor man finder både olie, gas og mineraler. Udvekslingen af kulstof mellem atmosfæren, de biologiske processer på planetens overflade og de geologiske processer dybt nede i jorden kaldes for Jordens kulstofkredsløb.

Kom og hør om Jordens klimahistorie, kulstofkredsløbet og menneskers indflydelse på det. Du vil i foredraget også høre mere om omdannelse af CO2 til mineraler og hvordan forskerne vil udnytte Jordens geologiske lag til aktivt at fjerne CO2 fra atmosfæren. Jorden har en 4,6 mia. år lang klimahistorie – hvad kan vi lære af fortiden og hvor er vi på vej hen?

Mere om David Lundbek Egholm
David Lundbek Egholm er uddannet i geofysik fra Aarhus Universitet og opnåede her en ph.d.-grad. Derefter arbejdede David i Melbourne, Australien, hvilket var med til at skabe hans interesse for Jordens overflade. Dengang handlede hans forskning om floder under varme himmelstrøg, men da han i 2004 kom tilbage til Danmark kom det hurtigt til at handle om gletsjere, istider og klima.

Matematik er et vigtigt værktøj i Davids forskning hvor computersimuleringer af de langsomme geologiske processer altid bliver bragt i spil på den ene eller anden måde. Denne kombination af teori og observationer er igennem årene blevet til en række artikler i det anerkendte tidsskrift Nature hvori David bl.a. har dokumenteret at bjergkædernes højde påvirkes af Jordens klima.

David Lundbek Egholms forskning har nu rettet sig mod klimaudfordringen, idet han, sammen med kollegaer ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet, forsker i metoder til at binde store mængder CO2 fra atmosfæren i mineraler under Jordens overflade.

Til dig der er videbegærlig og har lyst til at opleve flere livestreams
I efteråret/vinteren 2024 afholder vi seks livestreamarrangementer fra Aarhus Universitet. Få overblikket over arrangementerne herunder.
- Spejlbilleder og molekyler d. 24. september kl. 19-21 (gratis)
- Jordens forhistoriske klimakatastrofer d. 1. oktober kl. 19-21 (gratis)
- Teleskopet - vores øje til universet d. 22. oktober kl. 19-21 (gratis)
- Tal, tilfældigheder og tipping points d. 5. november kl. 19-21 (gratis)
- Fortidens og fremtidens vilde natur d. 12. november kl. 19-21 (gratis)
- Videnskaben bag øl d. 19. november. (Der serveres smagsprøver, entré 30 kr.)
 
PRAKTISK 
Foredraget bliver livestreamet på et stort lærred i vores læsesal. Livestreamingen sker fra Aarhus Universitet.

Billetter
Kurset er gratis at deltage i, men kræver billet af pladshensyn. Billetter kan hentes på bibliotekerne i betjent tid eller her på hjemmesiden.

Kaffe/the
Vi serverer en kop kaffe/the til dette arrangement. Du er mere end velkommen til at medbringe din egen kop, så vi kan spare på engangskopperne.

Parkering
Der er gode parkeringsmuligheder omkring Sorø Bibliotek & Bykontor. På Storgade og torvet er det muligt at parkere i en tidsbegrænset periode. Der er flere steder med handicapparkering i Storgade. Blandt andet to pladser ved Biblioteksporten ind til Den Grønne Scene. Derudover er det muligt at parkere i Munkevænget samt ved Holbergarkaden med indkørsel fra Rolighedsvej.

Elevator
Arrangementet foregår på 1. sal, hvor der er adgang via trappe og elevator.

Venteliste
Hvis arrangementet er udsolgt, har du mulighed for at skrive dig på en venteliste. Hvis der frigives billetter, vil du modtage en mail fra Place2book og her gælder først til mølle-princippet. 

Afbestilling
Hvis du bliver forhindret i at deltage i et arrangement, hvor du har købt/booket en billet, så ser vi gerne, at du afbestiller din billet. Så har vi mulighed for at tilbyde din plads til en anden.